11-11-2022 | 09:38
Aha, tak mi to konečně začíná dávat smysl kde byl ten "zakopanej pes" poslední dobou :)
Vzhledem k tomu, že mám syny tři, mám se asi teda na co těšit :)
15-08-2022 | 16:55
Dlouho jsem si tady nic nenapsal...
Možná i z důvodu, že se nic tak převratného nestalo? (Teda třeba mimo toho, že jsem se stal už po třetí v řadě otcem... :) )
Ano, pořád se snažím jezdit na skútru alespoň do práce, pořád prasím po městě a seru s tím řidiče automobilů (teda dle jejich reakcí třeba na semaforech, kde pravidelně vyhrávám při rozjezdech :D ), pořád zažívám ty ranní kropení silnic, což teda dost dobře nechápu ani teď v létě, natož ve chvílích, kdy bylo prostě ráno chladno... Já nevím no, tak je vody málo a nebo to není až taky dramatický? :)
Podle mě je to ranní kropení prostě zbytečné. Ale kdo jsem já že?
26-04-2022 | 17:45
Dnešní ranní cesta na skůtru a co se nestalo - opět kropení vodou!!
Tentokrát víceméně jen chodníky, ale stejně... Já to prostě nějak nechápu...
Včera skoro celej den prší, v noci prší a ráno? Je nutno pokropit mokrý chodníky a ideálně i ještě mokrou silnici, protože - Peťan pojede na skůtru a je vedro, celých 3°C :)
Tak tomu říkám "šetřit vodou". Nakopal bych je do prdele a toho, co to vymyslel a nařídil i zepředu :)
Tak zase zítra no :)
22-04-2022 | 10:20
Dnešní cesta do práce na skútru byla opět takový menší zážitek :)
Nejen, že bylo opět krásných necelých 2 stupně tepla, ale co hlavně - jako vždy poslední dobou - ve městě se opět kropilo vodou!!
Nějak nechápu smysl tohoto počínání, ale faktem je, že prostě někdo asi nechce, abych jezdil po suché silnici a tak mi připravuje tyhle ranní překvapení :)
Možná jen třeba nechápu správně výhodu tohoto počínání - v 5 hodin ráno kropit silnici, když je venku taková zima a vlastně i hezky vlhko :)
A tak se nezbývá než zase těšit na příště :)
S pozdravem - “Za rifle mokřejší a tělo chladnější”, Váš nadšený skútrař :)
21-04-2022 | 08:45
Včera jsem (konečně) dočetl knihu Herec od Don Miguel Ruize.
Ufff, moc mě to popravdě nebavilo - přišlo mi tam strašně “vaty”, která se pořád dokola opakovala.
Od stejného autora zkusím ještě jinou knihu, abych se přesvědčil, jestli to byla jen náhoda a nebo jsou všechny v podobném duchu.
Ale dneska si doufám spravím náladu - chystám se začít číst knihu novou - od mého oblíbeného autora Aleše Palána - jeho poslední dílo - “Robinsoni a donkichoti”.
Tak doufám, že se mi bude líbit minimálně tak, jako se mi líbila třeba “Raději zešílet v divočině” :)
19-04-2022 | 10:50
A taky jsem hodně načatej se začít učit :)
Konkrétně mě upoutaly dva editory - Vim a Emacs.
Emacs asi víc, protože mi přijde spíše jako “samostatné prostředí, než “jen” editor.
Sice jsem ještě nezačal, ale myslím, že jsem si na sebe ušil asi pěknej bič :)
Ale láká mě to no, tak uvidíme, jestli to zvládnu a nebo to vzdám nakonec :)
19-04-2022 | 10:40
Po delším volnu opět v pracovním procesu a je to teda… No paráda no :)
Kdyby to bylo možný, hned bych si vzal Homeoffice, ale to tady u nás ve firmě prostě nepěstujeme no. Co kdyby lidi potom nedělali, že jo? :)
Dostal jsem nápad a tak jsem musel hned začít - Přepisuji svoje “deníky” do HTML (HTML oproti jednoduchému TXT má spoustu výhod) - větší část byla v TXT, takže o to to bylo jednodušší, ale to jen díky možnosti jednoduchých “změn” pomocí “Najít / Nahradit” - zkratka CTRL + H (zpravidla ve všech editorech).
Sice se to bude muset ještě trochu “učesat”, ale i tak už mám kompletní roky 2020 a 2021 a momentálně píšu 2022 - sice trochu pozdě, ale přece :)
Čeká mě sice ještě část roku, co jsem psal ručně v iPadu pomocí Pencil, ale to mám už vyexportované ve formě PDF - tudíž díky HTML asi nebudu přepisovat na klávesnici, ale prostě udělám odkaz na PDF soubor a bude to :)
Prostě nehledat zbytečně těžkosti, když nejsou aktuálně nutné no :)
16-04-2022 | 13:45
Včera jsem to řekl nahlas, takže se to prostě stane :)
"Nejdéle k padesátinám si pořídím konečně Vespu!!"
A co se řekne nahlas, to se musí splnit :)
Nebo ne? :)
Vespa je totiž už delší dobu taková moje "srdcovka", kterou prostě musím v garáži mít :)
13-04-2022 | 05:50
Dnes cesta do práce zase po pauze na skútru - teda no… 3 stupně na slabý rifle není moc :)
Trošku zmrzlej jsem přijel, to je pravda :)
Ale bylo to i tak fajn :)
11-04-2022 | 18:10
Věděli jste že...?
Uhlíková stopa ekvádorských exportních banánů se pohybuje kolem 1,28 kilogramu CO2 na kilogram banánů.
Do tohoto výpočtu jsou započítány všechny vstupy z farmy až po moment, kdy si banán evropský spotřebitel oloupe, aby ho snědl.
Ale to není (bohužel) samozřejmě vše...
Uhlíková stopa je však pouze jeden aspekt, který bychom měli zohledňovat. Minimálně stejně důležité je uvědomit si, že s každým banánem (a s jakoukoliv další dovozovou potravinou) se k nám dostávají velice cenné zdroje z místa původu. Řeč je o živinách, minerálních látkách, organické hmotě a vodě, kterou si banánovník vzal z místní půdy a uložil do plodů. S exportními banány tak z místa pěstování odcestuje také ohromné množství těžko obnovitelných zdrojů. Pro představu, vodní stopa jednoho kilogramu banánů je v momentě, kdy v krabici opouští plantáž, 456 litrů vody.
Takže - Když už si je koupíme, spotřebujme je a nevyhazujme. Není to tak levné, jak to může (jen podle ceny) vypadat!!!
Celý článek na téma problematiky banánů zde - (odkaz)
#kzamyšlení
11-04-2022 | 08:50
Argument, že pokud bohaté zdaníme, pak buď odejdou do zahraničí, nebo zdraží svoje služby, jen podtrhuje, jak moc jsme jako společnost přijali roli jejich poddaných.
No něco na tom asi bude… Asi bychom měli se nad sebou samými trochu víc zamyslet? Nevím.
#kzamyšlení
11-04-2022 | 08:10
Zanedlouho tomu bude skoro rok, co jsem víceméně "přestoupil z velké motorky" na "malý skútr".
Musím říct, že jsem ani nečekal, že by mě to mohlo bavit. Ale spletl jsem se. Jezdit na skútru mě fakt baví. A možná díky tomu, že to je úplně něco jiného než jízda na velké motorce, mě to baví snad ještě víc.
Je to prostě úplně jiný level cestování :)
O tom, jak jsme si vlastně pořídili domů skútry napsala @Jitka na svůj blog článek.
A nakonec to dopadlo tak, že svoji motorku jsem už i prodal a tak (zatím) jsem už jen "majitelem skútru" :)
Sám jsem docela zvědavej, jak dlouho mi to vydrží a jestli třeba někdy (zase) do mé garáže nějaká ta “větší motorka” najde cestu :)
05-04-2022 | 10:15
Věděli jste že...?
Pokud rádi čtete, ale zároveň neradi utrácíte za knihy (ono dneska to není úplně levný koníček), že můžete využít služeb knihovny, kde si za malý obnos můžete půjčovat knihy co hrdlo (a oči) ráčí, to ví asi každý.
Ale, že si můžete v knihovně půjčovat i e-booky?
To možná (dle mých zkušeností) neví tak úplně každý.
Třeba v mé oblíbené Knihovně Pardubice si můžete díky spolupráci s Palmknihy.cz půjčovat titulů tolik, že to snad ani nepřečtete :)
A to vše za jeden a ten samý členský poplatek (120,-Kč / rok) - to je prostě pecka :)
Že neradi čtete na tabletu nebo v telefonu?
Pokud máte čtečku s Androidem (aby do ní šla nahrát příslušná aplikace), tak to máte úplně super.
Já mám obyčejnou (bez Androidu), ale i tak jsem rád za možnost, kterou mi knihovna poskytnula a "vypůjčenky" čtu na iPadu :)
Nemáte zač :)
#tip #čtení #ebook
04-04-2022 | 19:22
Data z Facebooku stažená a jo, je to použitelný naprosto v pohodě :)
A hlavně - pokud by primárním cílem bylo jen “mít soukromý archiv”, tak se v tom dá poměrně hezky a jednoduše prohlížet jen lokálně na kompu - a to je super :)
Tím pádem už opravdu nic nebrání v dalším postupu - odmazání nepotřebných dat, úprava profilu, atd. Prostě - “odchod s možností zůstat” :) - víc asi v samostatném, delším příspěvku později.
#facebook #migracedat #quitfacebook
04-04-2022 | 10:00
Migrace dat z Facebooku - včera jsem zadal požadavek na “stažení všech mých dat z Facebooku” - dnes jsem obdržel email, že je hotovo a mohu si stáhnout svoje data :)
Sám jsem zvědavej, jak se bude s daty pracovat - mělo by to být poměrně jednoduché (data jsou poskytnuta ve formě HTML), ale uvidíme, jak to mají udělané, protože třeba stažená data z účtu na Google za několik let, to dát potom dohromady je docela slušná práce :)
#facebook #migracedat #quitfacebook
04-04-2022 | 08:55
Po víkendu mám splněno ze svého plánu migrace jednoho z webů tak cca 40%.
Není to sice moc, ale i tak jsem docela spokojen, protože kopírovat (v podstatě přepisovat články za 3 roky není až tak úplně jednoduchá věc :)
Ale těším se, až to bude hotové a já se budu moct vrhnout na další úkoly :)
#migracedat #migracewebu #upravywebu #html
02-04-2022 | 19:22
Včera a dneska několik hodin v kuse kopírování a dokódování jednoho webu. A už vidím ty závorky snad všude :)
Ale musím to vydržet a konečně už dodělat. Slíbil jsem to. I sobě :)
A sliby by se plnit měly. Za mě teda určitě, i když to může někdy bolet :)
#html #migracedat #migracewebu #upravywebu